Search
  • Axe Konsalting

Kako da smanjite troškove vašeg Biznisa

Updated: Feb 17, 2020


Svi koji su ikada bili u preduzetničkim vodama, znaju koliko je teško smanjiti troškove i uštedeti novac. Neki preduzetnici nauče posle nekog vremena kako da smanje troškove poslovanja, a većina se bori sa ovim problemom i posle 20. godina poslovanja.


Računovođa je taj koji treba da vam reši ovaj problem, ali u 90% slučaja on to ne zna ili ne želi. No ostavimo dosadnog računovođu za kasnije.


Ne želimo vam dati stručne savete koje neće razumeti i koje nećete znati primeniti u praksi, već ćemo vam skrenuti pažnju gde možda možete potrošiti manje para.


Nabavka robe/sirovina

Pre svega razmislite, da li možda previše plaćate svog dobavljača. Napravite poređenje sa onim šta plaćate i sa onim šta za vaš novac dobijate. Odgovorite sebi na sledeća pitanja:

  • Da li vam dobavljač isporučuje robu na vreme ?

  • Da li ta roba vredi toliko novca?

  • Da li ste zadovoljni kvalitetom?

  • Da li dobijate dovoljno procenata rabata za robu koju nabavljate? Možda možete pregovarati sa dobavljačem za dodatni popust.

  • Možete pogledati ko još na tržištu nudi robu koja je vama potrebna, pa možda dobijete povoljnije uslove od trenutnog dobavljača.

Prodajni prostor

Vaš prodajni prostor u većini slučaja odnosi 40% vašeg profita u nekim slučajima to je i znatno više.

Umesto što ste zakupili prodajni prostor u centru grada, možda ste mogli da vašu robu/usluge prodajete online.

Online prodaja u poslednjih 10. godina beleži i enormni rast. Svima koji se bave nekim biznisom, bilo to mali ili veliki biznis, svima je jasno ako vas nema na internetu kao i da ne postojite. Eto jednostavnog rešenja da uštedite 40% zarade. Malo li je :)

Naš savet je da pored prodajnog prostora napravite online prodavnicu, ako je već nemate, i razvijate je sve dok ne kažete sebi "zatvoriću lokal" i kada to uradite nastavite da razvijate online prodaju.

Sitni troškovi

Obično svi zanemarujemo "sitne" troškove kao što su: papir za štampač, provizija banke/pošte za uplate/isplate, troškovi poštarine i slično...

Probajte da ne štampate poslovnu dokumetaciju koju ne morate, pokušajte da pratite vaše poslovanje na vašem mobilnom telefonu ili tabletu.. Koristite elektronsko bankarstvo za obavljanje transakcija i izbegnite plaćanje provizija, a i stojanje u redovima.

Ovi rashodi izgledaju minimalno ali mogu doprineti uštedi na duže staze.


Godišnje planiranje

Topla preporuka je da napravite godišnji ili kvartalni plan troškova. Na ovaj način tačno će te znati u svakom trenutku koliko finansijskih sredstava možete izdvojiti za funkcionisanje vašeg biznisa. Sa dobro urađenim finansijskim planom nećete imati finansijskih problema, naravno u svakom poslovanju postoje vanredni troškovi, ali i to će te predvideti predhodnim godišnjim planom i uvrstiti ga u njegovu izradu.


Nemoguće je donositi pametne finansijske odluke bez dobrog finansijskog plana, što znači da morate imati jasan uvid u novac koji se troši svakog meseca. Ako savladate efikasno finansijsko planiranje i isto koristite svakog dana, to može postati moćan alat za smanjenje troškova poslovanja. Za izradu finasijskih planova tim AXE Konsaltinga vam stoji na raspolaganju.

Računovođa

Kao što smo na početku pomenuli računovođa je taj koji treba da vam sungeriše na predhodno pomenute rashode i da vam uštedi novac gde god je to moguće.


Plaćanje poreza je obaveza, ali visinu poreza možete optimizovati, naravno, na dozvoljen način. Da bi ste optimizovali visunu poreza u vašu korist, potreban vam je vrsan računovođa koji zna kako da vam smanji troškove i poveća zaradu. U koliko želite da uštedite na ovom planu Axe konsalting vam stoji na raspolaganju.Svideo vam se tekst? podelite ga sa prijateljima:390 views0 comments

Recent Posts

See All

@2021 By Axe Konsalting

  • Facebook
  • Instagram