Search
  • Axe Konsalting

Kako mali biznis plasirati na globalno tržište? (6 jednostavnih koraka)

San svakog malog i srednjeg preduzetnika je da svoj proizvod, koji je proizveo u svom malom proizvodnom pogonu plasira na globalno tržište.


Da bi ste svoj proizvod/uslugu uz što manje muka i uspešno plasirani na svetsko tržište neophodno je da se pridržavate sledećih 6 koraka.

Napravite biznis plan za međunarodno tržište


Pre pohoda na svetsko tržište, prvo što vam je potrebno jeste da uskladite svoj biznis plan sa novim tržištem ili kreirate novi biznis plan. To je idealan način da vidite da li je vaše preduzeće zaista spremno za pohod na inostrana tržišta.

Ukoliko već imate izgrađeni brend, razmislite o tome kako da ga uskladite sa novim tržištem.


Istražite tržište i konkureciju

Kako bi uspešno osvojili tržište neke države, potrebno je da istražite potrebe i kupovne navike vaših potencijalnih potrošača. Istražite koje sve kompanije posluju na tom tržištu, i ko drži veći deo kolača. Odeljenje za trgovinu je institucija u kojoj se možete informisati pre nego što se odlučite da počnete ekspanziju u određenu državu.


Odaberite način za distribuciju robe/usluga

Izaberite najbolji način distribucije vašeg proizvoda na inostranom tržištu. Možete se odlučiti da otvorite kompaniju i sarađujete sa agentima, predstavnicima i distributerima.

A možete naći investitore koji će investirati u vaš razvoj na međunarodnom tržištu.


Informišite se o pravnim okvirima


Informišite se o pravnim okvirima za poslovanje u državi koju izaberete za poslovanje. socijalne, ekonomske i pravne razlike mogu predstavljati pravi izazov za svakog preduzetnika koji se odluči da posluje na inostranom tržištu.


Finansijske olakšice


Informišite se o svim mogućim finansijskim olakšicama i subvencijama u državi koju odaberete za poslovanje. Takođe postoji velika mogućnost u koliko na odabranom tržištu je potražnja znatno veća za proizvodima/uslugama koje vi nudite, da budete parcijalno finansirani od strane države, što će vam na početku biti od velikog značaja.


Deklarišite vaš proizvod/uslugu


Ovo bi možda trebalo da bude i prva tačka ovog teksta. Ne možete se plasirati na isnostrano tržište, a da prthodno niste obavili kompletno deklarisanje vaše robe.
Već uveliko živimo u 21. veku doba modernih tehnologija, bez koji se ne može. E tako je i u biznisu, pored redovnih provera i testiranja robe/proizvoda od zavoda za javno zdravlje i svih ostalih institucija, vaš proizvod/uslugu da bi ste ponudili inostranom tržištu morate prezentovati na više načina: Veb-sajt, prezentaciju i video, na najmanje dva jezika. Što znači kada dobijete sve pravne uslove za izvoz koje je propisala cariska uprava u najmanju ruku morate imati web prezentaciju, kao i video prezentaciju vaših proizvoda na najmanje dva jezika. Mi vam preporučujemo da to budu Engleski i Ruski jezik.


Pre nego što krenete da osvajate međunarodno tržište odgovorite sebi na sledeća pitanja:


-Da li ima zainteresovanih za vaš proizvod/uslugu u državi koju ste odabrali za poslovanje?

-Da li ste uradili istraživanje tržišta?

-Kakve su navike vaših potrošača u odabranoj državi, i da li se vaš proizvod poistovećuje sa tim navikama?

-Da li je vaša ciljna grupa upoznata sa vašim proizvodima?

-Kakva je infrastruktura,kakav je standard,da li imate pristup sirovinama za proizvodnju vašeg proizvoda?


Ukoliko na ova pitanja ne dobijete zadovoljavajuće odgovore, to ne znači da treba da odustanete od globalizacije vaše kompanije, već razmislite o nekoj drugoj državi kao opciji.


Ako vam je potrebna bilo kakva pomoć da vašu firmu plasirate na svetsko tržište

tim AXE Konsaltinga vam stoji na raspolaganju.
220 views0 comments

Recent Posts

See All

@2021 By Axe Konsalting

  • Facebook
  • Instagram