Search
  • Axe Konsalting

Kako je nastao McDONALD'S

Mali je broj onih koji znaju nešto više o tome kako je nastao i razvijao se najveći i najpoznatiji lanac restorana McDonald's.

Braća Ričard i Mauris rođeni su u siromašnoj porodici u rurarnom Nju Hempširu 1900-tih.

Njihov otac Patrik bio je menadžer u velikoj fabrici obuće koja je zapošljavala oko 20.000 radnika i nakon 42 godine rada bio je otpušten uz obrazloženje da je previše star da bi i dalje obavljao taj posao. Braća su uvidela da se njihov otac suočio sa nezaposlenošću nakog decenija napornog rada, čak je ostao i bez penzije. To je za braću bio okidač da sa diplomom srednje škole posegnu za nečim višim i da ne dožive očevu sudbinu. Postoje priče koje govore da su se braća zaklela da će do 50-te godine biti milioneri.

Oni su se odselili u Kaliforniju gde su počeli da rade u filmskoj industriji, radili su na setovima za nemi film i zarađivali su samo 25 dolara nedeljno. Očigledno im je bilo da sa tim novcem neće postati milioneri.


Rešili su da napuste taj posao i sa ušteđevinom koju su imali 1930-te godine uzimaju bioskop sa oko 700 mesta. Na njihovu nesreću 1930-te godine dogodila se velika depresija i braća su imala velikih problema sa plaćanjem računa, i nakog 7 teških godina rešavaju da zatvore bioskop.


Nakon neuspešnog pokušaja da sa bioskopom steknu bogatstvo baća otvaraju štand brze hrane koji se zvao McDonald's barbikju. Koncept poslovanja je bio takav da se hrana nosila do parkinga automobila. Kada su shvatili da su hamburgeri najprodavaniji proizvodi braća su na kratko zatvorila radnju kako bi napravili novu strategiju poslovanja.

Sve što nije bilo popularno na starom meniju novi McDonald's 1948. godine je izbacio, ali novi koncept se nije svideo mušterijama kada su shvatili da niko neće doći do njihovog automobila da im donese njihovu porudžbinu, mušterije su počele da odlaze i posao je stao. Braća uviđaju da su u problemu i brzo preuređuju svoj štand za brzu hranu i razvijaju metod brze usluge i počinju da zarađuju 100.000 dolara godišnje. 1953. godine otvraju drugi McDonald's u Finiksu, a nakon toga u Damniju i Kaliforniji, kako navodi New York Times braća su do 1954. godine imala preko 20 McDoland's restorana.


Braći Ričardu i Maurisu pridružuje se Rej Krok kao partner i rekonstruiše dizajn svih McDonald's restorana Rej se pobrinuo da se McDonald's restorani izdvoje od konkurencije.

Zakupili su gotovo sve bilborde duž puta, angažovali su arhitektu koji je dizajnirao neosko osvetljene zlatne lukove, McDonald's je imao privlačan dizajn koji je funkcionisao do 1962. godine. Činjenica je da je Rejova zasluga velika u razvijanju McDonald's-a, ali ne treba zaboraviti da su braća Ričard i Mauris osnivači McDonald's restorana.


Rej je želeo da bude jedini vlasnik McDonald's restorana, pa je pozajmio novac kako bi braći isplatio sumu koju su tražili (2,7 miliona dolara). Sve što je Rej želeo je bilo ime McDonald's i zlatni lukovi na restoranima. Pošto su braća prodala posao odlučuju da ponovo pokrenu restoran brze hrane ali ovaj put nisu imali pravo na staro ime pa su novi restoran nazvali "The Big M" to se nije svidelo Reju pa odlučuje da u njihovoj blizini otvori McDonald's,braća su primorana da nakon 6. godine lošeg poslovanja zatvore "The Big M".

Tek 1991. godine na TV-u su prvi put proglasili braću Ričarda i Maurisa za osnivače McDonald's-a. Kada su odlazili iz Nju Hempšira braća su imala velike snove da do 50-te postanu milioneri, oni su taj san i ostvarili, ali nisu nikada oprostili sebi što su McDonald's prodali Reju.


Na našem instagram profilu možete takođe pronaći edukativne i informativne priče iz sveta preduzetništva i biznisa.


Ako vam se svideo tekst podelite ga sa prijateljima!

155 views0 comments

Recent Posts

See All

@2021 By Axe Konsalting

  • Facebook
  • Instagram