Search
  • Axe Konsalting

Ekonomija u doba korona virusa

Updated: Mar 8

Svi smo na žalost svedoci haosa u kome se trenutno nalazi svet zaražen virusom covid-19.

Pandemija ovog virusa je stigla i u našu zemlju i već brojimo prve žrtve ovog virusa.

Mnoge zemlje su proglasile vanredno stanje, uvode se policijski časovi, ograničava se kretanje građana, zatvorene su gotovo sve granice sveta, čak i između zemalja evropske unije znači li to da evropska unija danas postoji samo na papiru? Spoljna trgovina je znatno opala svuda u svetu, kamioni stoje danima na graničnim prelazima.Nepisano je pravilo da krize počinju u ekonomski razvijenim državama, a najgore prolaze ekonomski slabe države. Ajde pre svega da vidimo koje su trenutne ekonomske činjenice u svetu, pa ćemo lako "predvideti" šta nas čeka u budućnosti.


NAFTA


Cena sirove nafte je zabeležila najveći pad u poslednjih 28 godina. Sa 63,02$ za jedan barel koliko je iznosila na dan 01,03,2020 pala je na 20,40$ po barelu na dan 18,03,2020.

UKRATKO: Došlo je do neslaganja između članica OPEC-a (Rusije i S. Arabije) oko smanjenja proizvodnje sirove nafte. Inicijativa OPEC PLUS praktično se raspala.


BERZANSI INDEKSI


Berzanski indeksi su u padu jer investitori povlače ulaganja zbog širenja virusa Covid-19 koji uvodi globalnu ekonomiju u recesiju. Njujorška berza je u ponedeljak (09,03,2020) obustavila trgovanje zbog ogromnog pada cena akcija, i to mimo dozvoljenih granica dnevne zone fluktuacija.


Američke federalne rezerve su povećale štampanje dolara bez zlatnog pokrića za 50% dnevno, želeći da na ovaj način ublaže krizu i podrže dolar. Međutim ekonomisti su pesimistični jer kako kažu štampanje dolara je postala rutina i da na duge staze ne vide spas od recesije. Jedna od najvećih investicionih banaka u americi "Bank of amerika" objavila je početak finansijske krize.
Federalnim rezervama u naglo povećanom štampanju novca pridružila se i Evropska Centralna Banka, koja doštampava 1,000 milijardi evra.

A da je ekonomska kriza tu potvrđuju i podaci o porastu stope nezaposlenosti tako je na primer u austriji za samo 9 dana 138.000 ljudi ostalo bez posla.

Ovog marta je evropska privreda zabeležila drastičan pad, minus najveći od 1998 godine.

Mislim da posle ovih informacija ne treba biti nikakav ekonomski stručnjak da bi zaključio šta nam je na vratima.


Nego ajmo da vidimo šta nam je činiti.


Pre svega zdravlje, ako možete da radite od kuće odmah preselite kancelariju u dnevni boravak. U slučaju da to nije moguće obezbedite zaposlenima svu zaštitnu opremu (maske,rukavice,sredstva za dezinfekciju).


Nemojte da gomilate robu ili sirovine posebno ako je prolaznog roka iz razloga što će se kupovna moć na tržištu drastično smanjiti.


Ne ulazite u nikakve pozajmice.


Potrudite se da ne smanjujete broj zaposlenih koliko god je to moguće. Možda je bolje sniziti zarade malo, nego poslati ljude na ulicu.


KAPITAL


U kriznim vremenima papirni novac ne vredi ništa. Kapital ili ušteđevinu pretvorite u investiciono zlato ( zlatne pločice od 1gr, 2gr, 5gr, 10gr ... )

Prognoze su da će zlato sa sadašnjih 1611,24$ za jednu uncu skočiti na 4000$ do kraja ove godine.

Takođe za one koji vole veći rizik povoljna je situacija da se uloži kapital u akcije svetskih kompanija koje su trenutno u velikom padu kao što smo malo pre i videli sada mogu da se kupe jeftino i kada sve prođe njihove cene će da skoče kao i uvek.


Ovo je bila kratka analiza onoga šta se trenutno dešava sa svetskom ekonomijom i šta bi valjalo raditi. U koliko želite detaljnije informacije kako poslovati u ovim kriznim vremenima i sačuvati mali biznis slobono nam se javite tim Axe Konsaltinga vam stoji na raspolaganju.______________________________________________________________________________Svideo vam se tekst? podelite ga sa prijateljima:Aleksandar Vujčić


242 views0 comments

Recent Posts

See All

@2021 By Axe Konsalting

  • Facebook
  • Instagram