Search
  • Axe Konsalting

Ciljna grupa

Updated: Mar 8

Na početku pokretanja bilo koje poslovne aktivnosti jako je važno da prvo znamo kome smo namenili svoj proizvod, da ne bi gubili vreme i novac koji planiramo da uložimo u reklamiranje našeg proizvoda ili usluge. Pre svega važno je definisati ciljnu grupu.Određivanje ciljne grupe je ključ uspešnog marketinga.

Ciljna grupa definiše osobe koje su zainteresovane za vaš proizvod. Određivanje ciljne grupe veoma je važno pri formiranju naše slike na tržištu da preciznije odredimo kome bi, po našem mišljenju naš proizvod bio namenjen.

Na taj način lakše ćemo odrediti načine na koje ćemo se predstaviti klijentima prema njihovim interesovanjima.


Nisu svi ljudi vaši potencijalni kupci. Proizvod ili usluge koje nudite ma koliko god divne, zdrave, neophodne bile nisu namenjene svima.


Verovatno već imate neku viziju ko su osobe koje vam donose najveći deo profita.

Kupci su uvek šaroliki, ali se u svakom biznisu izdvaja jedna grupa koja ima iste osobine i donosi najveći profit. To je vaša primarna ciljna grupa.


Primarna ciljna grupa je ona која plaća vaš proizvod ili uslugu, dok sekundarna ciljna grupa utiče na odluku onog ko plaća.


Probajte da opišete svog idealnog kupca. Koliko ima godina, gde živi, kog je pola, koja su njegova interesovanja.


Indefikujte šta je toj osobi potrebno, koji su njeni ciljevi. Sa druge strane sagledajte šta je to što vi možete da pružite toj osobi. Koje su to vrednosti, benefiti koji će pomoći vašem idealnom kupcu da ostvari neki cilj.

Isti postupak uradite za sekundarnu i ostale ciljne grupe koje ste definisali.


Napravite listu vaših benefita i definišite šta sve vaš proizvod nudi.


Neka vaša usluga bude maksimalno profesionalna, visokog kvaliteta, a najvažnije je da ostvarite poverenje kupaca.

Ne zaboravite da je poverenje osnova svakog odnosa pa na taj način možete bolje sagledati na koji način klijent razmišlja prilikom izbora vašeg proizvoda.


Ne smemo predvideti da visok kvalitet dizajna privlači više klijenata i donosi više profita.

Kupci se vraćaju zbog vaše profesionalnosti i poverenja koje nudi vaša usluga ili proizvod.

Ukoliko do detalja i na pravi način odredimo ko je osoba koja će koristiti našu uslugu onda ćemo sasvim sigurno i svedočiti uspehu.

U koliko vam je potrebna pomoć da definišete svoju ciljnu grupu, kao i pristup obraćanja toj publici Axe Konsalting vam stoji na raspolaganju. ;)_________________________________________________________________________________Svideo vam se tekst? podelite ga sa prijateljima:

342 views0 comments

Recent Posts

See All

@2021 By Axe Konsalting

  • Facebook
  • Instagram